Vi människor behöver magnesium för att producera protein, omsätta kalcium och för normal nerv- och muskelfunktion. Magnesiumbrist är ovanligt, men kan när det väl dyker upp orsaka flera olika besvär.

Magnesium är ett grundämne som tillhör gruppen alkaliska jordartsmetaller. Ämnet används bland annat vid tillverkning av pyroteknik och i lättmetallegeringar. Men det är också livsviktigt för alla levande organismer, inte minst oss människor. Magnesium spelar bland annat stor roll för kroppens förmåga att producera energi och det är bra för benstomme, tänder, muskel- och nervfunktion samt DNA-replikation. Dessutom har det en stärkande effekt på immunförsvaret – nog så viktigt i dessa influensa- och virustider.

Ensidig kost kan ge magnesiumbrist

Studier från USA visar att de flesta amerikaner inte kommer upp i rekommenderat intag av magnesium. Trots det är det mycket ovanligt att människor lider av magnesiumbrist. När det uppstår beror det oftast på att man inte äter en tillräckligt varierad kost eller på sjukdom, som tarmsjukdomar eller diabetes typ 2. Gravida och äldre kan också lida brist på magnesium. Andra riskfaktorer är alkoholmissbruk, långvarig diarré, långvarigt användande av urindrivande medel samt kraftiga brännskador.

Magnesiumbrist kan ge depression

Magnesiumbrist kan bland ge beteendestörningar, muskelspasmer, ångest, depression och högt blodtryck. Eftersom magnesium även är kopplat till kroppens upptag av D-vitamin, kan brist också leda till att barns bentillväxt hämmas. Därför är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium under barndomen, medan benen fortfarande utvecklas. Men även hos äldre kan magnesiumbrist leda till ökad risk för benskörhet och benbrott.

Långvarig magnesiumbrist kan allvarligt påverka din hälsa

Tidiga tecken på magnesiumbrist är illamående, kräkningar, sämre aptit, trötthet och svaghet i kroppen. På längre sikt kan det även leda till lägre kalcium- och kaliumnivåer i blodet, avdomningar och kittlingar i fingrar och tår samt kramper. Långvarig magnesiumbrist kan allvarligt påverka en persons hälsa och ökar risken för kroniska sjukdomar, som till exempel hjärtbesvär. Den som upplever dessa symtom bör uppsöka sjukvården för vidare utredning och behandling. För att ta reda på sina magnesiumnivåer behöver man lämna ett blodprov.

Köp Pomi-T

Köp Pomi-T

259 SEK

 

  • Alltid fri frakt
  • Snabb leverans (2-3 arbetsdagar)
  • Fri retur
  • 60 kapslar per burk
  • Betalning med Klarna, Swish eller Faktura

Rätt kost mot magnesiumbrist

Som med mycket annat går det dock att förebygga magnesiumbrist genom att äta rätt. Särskilt bra är baljväxter, nötter, spenat, fullkornsprodukter, potatis, avokado, ris, mjölkprodukter, banan, äpple, nötkött, kyckling, fisk och skaldjur. Att dricka vanligt kranvatten är också bra, särskilt för den som bor på en ort med hårt vatten. Den som upplever att maten inte räcker kan så klart komplettera kosten med tillskott som innehåller magnesium. Ett varningens ord är dock på sin plats: för högt intag av magnesium från kosttillskott kan ge diarré!

Forskning pågår

Till sist är det värt att nämna att vi långt ifrån vet allt om magnesium och dess effekter på människans hälsa, men forskning pågår. Det finns till exempel studier som visar att låga magnesiumnivåer ökar risken för depression, medan färre stödjer kopplingen till ångest. Med tiden lär dock våra kunskaper öka, så att vi bättre kan anpassa vårt magnesiumintag. Det finns dock all anledning att se till att få i sig tillräckligt med magnesium redan i dag.

Text: Niclas Samuelsson

Så mycket magnesium behöver du varje dag

Det av Livsmedelsverket rekommenderade intaget av magnesium varierar med kön och ålder. Här är det rekommenderade dagliga intaget för olika grupper:

  • Spädbarn 6-11 månader: 80 milligram
  • Barn 1-2 år: 85 milligram
  • Barn 2-5 år: 120 milligram
  • Barn 6-9 år: 200 milligram
  • Barn: 10-13 år: 280 milligram
  • Kvinnor och flickor över 14 år: 280 milligram
  • Män och pojkar över 14 år: 350 milligram

Källa: Livsmedelsverket