Plyfenoler kosttillskott

Kosttillskott är ofta uppe på tapeten, tidningarna skriver om de med feta rubriker, både för och emot. Kosttillskott kan inte ersätta varierad och nyttig mat, men kan vara bra som just tillskott om man har har brist på något näringsämne. Det finns skillnader på olika kosttillskott som vi bör tänka på då vissa kosttillskott kan tom vara farliga för oss. 

Naturliga kosttillskott har sitt ursprung i naturen

En stor skillnad är om ett kosttillskott är naturligt eller om det är syntetiskt framställt. Ibland kan ett kosttillskott vara tillverkad i en process som i och för sig är ”naturlig” men som inte sker i växtriket utan i en fabrik. Som exempel kan vi ta tillverkningen av askorbinsyra genom odling av svartmögel. Naturligt kosttillskott med C-vitamin tillverkas av växter, bär eller frukter. Det finns en uppsjö av goda källor till C-vitamin, nypon, färsk chilipeppar, röd paprika, persilja, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål. Den biokemiska produkten askorbinsyran har ett E-nummer, E-numret E330.

Askorbinsyra som man tillverkar med hjälp av svartmögel anser många ge och förvärra allergiska reaktioner. En annan stor skillnad mellan naturliga och syntetiska kosttillskott är kroppens förmåga att kunna ta upp näringsämnena från kosttillskottet. Naturliga kosttillskott som tillverkas av naturlig från växtriket innehåller massor med hjälpämnen som behövs för att kroppens skall tillgodogöra sig näringen.

I ett syntetiskt kosttillskott har man på kemiskt väg tagit fram en kedja av molekyler som har samma kemiska sammansättning som den naturliga, men som inte alls fungerar på samma sätt i våra kroppar som en naturlig motsvarighet. I syntetiska kosttillskott så är vitaminerna och mineralerna bundna till salter eller andra molekyler som människokroppen har problem med att bryta ner.

Syntetiska kosttillskott kan vara farliga

Ibland kan syntetiska kosttillskott t.o.m. vara farliga för hälsan. Vi har alla sett rubriker om ”farliga” kosttillskott då handlar det i princip uteslutande om syntetiska kosttillskott. T.ex. har svensk forskning visat att syntetiskt e-vitamin är farligt för cancerpatienter med malignt melanom. Detta har varit känt länge och bevisats av forskare i Tyskland redan på 60-talet, men hur som så skippa de billiga multivitamin från livsmedelsbutiken och satsa på naturliga alternativ.

Koncentrationen av det verksamma ämnet kan vara väldigt hög i syntetiskt tillverkade kosttillskott. Detta kan låte lockande, men man skall inte överdosera ett visst näringsämne, då kan den helt plötsligt bli negativ för vår hälsa. T.ex. zink är viktigt för vår hälsa, om detta kommer vi att skriva en egen artikel, men om man överdoserar zinkintaget kan man få brist på koppar. Det bästa är att välja ett naturligt kosttillskott och ta det under en lång tid, kanske dagligen.

Whole food supplements eller helt enkelt naturliga kosttillskott

På engelska kallas naturliga kosttillskott ofta för whole food supplements, dessa är tillverkade genom att man tar hela grönsaker, frukter, mm och torkar dessa i en försiktig process, sedan maler man ner den torkade växten och användet det antingen som pulver eller lägger pulvret i en kapsel. Pomi-T som vi på NaturAllWays AB importerar och säljer är ett exempel på ett sådant whole food supplement, eller som man lättare säger på svenska ett naturligt kosttillskott.

Vilket näringsämne du än har behov av så skippa de billiga multivitaminerna, du har ju inte brist på alla dessa, och en del kan ju vara farliga för dig. För att vara säker så ta en extra titt på innehållsförteckningen. Finns det t.ex. E-nummer med i den så handlar det inte om ett naturligt kosttillskott, står det inte att de är tillverkade av växter så välj en annan produkt. Gå gärna till en hälsokostbutik som har personal som kan sin sak och kan hjälpa dig att välja ett naturligt alternativ.