Karin Björkegren Jones är journalisten och författaren som hittade bättre balans i livet genom yogan. I dag förmedlar hon sin kunskap via såväl böcker och bloggar som kurser och event.

Under 1990-talet levde Karin Björkegren Jones ett hektiskt liv i mediabranschen. Vid sidan av att vara bland annat chefredaktör för ett kvinnomagasin, frilansjournalist, redaktör och programledare, var hon dessutom ensamstående mamma till en liten dotter. Med stressen ständigt närvarande letade Karin efter bättre balans i tillvaron. Hon hittade det i yogan.
– Första gången jag yogade var jag fjorton, femton år och följde med min storasyster till Bert Yogson och hans yogakurs på Bergsundsstrand. Men det var först när jag var i trettioårsåldern som intresset verkligen vaknade till liv. Jag testade flera olika yogaformer, men när jag hittade ashtangayogan blev jag helt förälskad och det blev min form. Jag kände direkt att här finns något bra för mig, berättar Karin.

Med yogans hjälp genom svår sjukdom

Dagen innan midsommar 2012 fick Karin veta att hon hade hormonell och inflammatorisk cancer i sitt högra bröst. Beskedet blev på många sätt en skiljelinje i hennes liv och hon säger själv att hon delar in sitt liv i före och efter cancern. Yogan kom att bli en viktig del i att ta sig igenom den tuffa behandlingen.
– Jag hade nog inte klarat alla cancerbehandlingar utan yogan. Det hjälpte mig att läka och jag återkommer alltid till yogan när livet stormar och är svårt, säger Karin och fortsätter:
– Men så klart, ibland behövs också terapi. Jag tänker på vad jag äter och försöker leva som jag lär. Tar tupplurar och har luft i min kalender. Jag måste hela tiden hålla koll på duktiga flickan i mig. I dag vet jag att jag behöver mycket lugn och ro. Vila och pauser är nog vad vi alla behöver mer av.

Kroppskännedom som letar sig in i vardagen

I sin dagliga verksamhet som frilansjournalist, författare och yogalärare framhåller Karin hela tiden yogans positiva effekter på såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Mest utväxling av sin yoga får man under guidning av en erfaren yogalärare och genom att tänka på andningen, menar hon.
– Genom att kombinera yogaövningar med andning får du en kroppskännedom som letar sig in i din vardag. Då börjar du förhoppningsvis tänka på hur du står, går och lyssna på hur kroppen känns, säger hon.
– Du kommer att bli starkare och smidigare. Djupa andetag och andningsövningar tillför inte bara kroppen mer syre och syresätter blodet, det lugnar också ner dig. Genom bra yogaandning kommer du kunna håll koll på stressen i ditt liv. Bra andning hjälper dig också när du har ont, är arg eller har svårt att somna. Att lära sig mer om andning är ett bra tips.

Yoga som verktygslåda

Som yogalärare har Karin Björkegren Jones lärt ut såväl tonårs- och gravidyoga som yoga för nyförlösta och för pensionärer. Hon understryker att yoga är en fantastisk träningsform att åldras med.
– Jag brukar säga att yoga är som en verktygslåda med bra tekniker, som kan hjälpa dig med nästan det mesta. Det finns också så många olika former av yoga, så det finns alltid någon bra form att börja med även om man är äldre. Men återigen, en erfaren yogalärare kommer kunna guida dig rätt och se på din yogaträning utifrån dig.

Text: Niclas Samuelsson

Karins tre bästa hälsotips:

– Satsa på att utveckla din andning.
– Ska en giftfri tillvaro, där du gör din egen hudvård.
– Skaffa en vattenrenare.

Kort om Karin
Namn: Karin Björkegren Jones
Ålder: 56 år
Yrke: Författare och yogalärare
Bor: Stockholm och Björkö
Familj: Man, dotter och bonusson
Aktuell med: ”Ren skönhet – naturlig hudvård från växtriket” och podden Paus, en podd med guidade meditationer som hittas där poddar finns.