Hälsosam

Välkommen att läsa första numret av Hälsosam, ett helt nytt nyhetsbrev och blogg om naturlig hälsa. Vi kommer att ta upp frågor som handlar om vilken betydelse vår livsstil har för vår hälsa. Maten och motionen har länge varit av underordnad betydelse i den västerländska hälsovården. 

I detta första nummer av Hälsosam kommer vi bland annat att ta upp den viktiga frågan om våra tarmbakterier. Man ställer sig undrande till hur är det möjligt att denna så avgörande del av vårt immunförsvar och matsmältning har negligerats så länge av sjukvården. 

Jag har själv lång personlig erfarenhet av bristen på hjälp och information inom detta område. Jag har sedan unga år lidit av Ulcerös Colit, tjocktarmsinflammation. För drygt fem år sedan genomgick jag en operation där mina tarmar, förutom tunntarmen, opererades bort. Man gjorde en ”påse” i magen av tunntarmen och det fungerar på liknande sätt som förut. Genom borttagningen av tjocktarmen försvann stora delar av bakteriestammen. Jag hade turen att bli opererad av en av Sveriges duktigaste kirurger inom området och det hela gick bra. Men inga läkare eller dietister kom med några kostråd eller tog upp något om tarmbakteriernas betydelse för mitt tillfrisknande och min hälsa. Att de har en stor betydelse kan jag med egen erfarenhet skriva under på.

Några personer med vilka man kan föra en intressant diskussion om tarmbakteriernas betydelse för vår hälsa är Lina Nertby Aurell och Mia Clase, som har en av Sveriges mest intressanta hälsobloggar, Food Pharmacy. I detta nummer har vi intervjuat Lina och delar med oss lite av hennes kloka tankar.

För att ytterligare förstärka temat om tarmbakterierna tar även vår serierfigur Hälso-Sam upp frågan. Hälso-Sam tecknas av Markku Huovila, välkänd serietecknare som har vunnit både tävlingar och mycket uppskattning med sina engagerande serieteckningar och konstverk.

Hoppas du gillar vårt nyhetsbrev. Tipsa dina vänner om du gör det. Om vi inte tog upp frågor som intresserar dig så maila ditt förslag på ämne till oss på redaktion@pomit.se

Mertz Laakso

PS. Om du lider av Ulcerös Colit och blev intresserad av den typen av operation som jag har genomgått, J-påse kallad, så är du välkommen att höra av dig till mig för utförligare personliga erfarenheter. Maila i så fall mig på mertz@pomi-t.se