Vi har precis tagit del av nyheten att Donald Trump vårdas för Covid-19. Det som var intressant i nyheten ur näringsperspektiv var att han fick extra D-vitamin och zink som en del av behandlingen. Tänka sig att mannen som får världens börser att reagera på nyheter om sin hälsotillstånd får kosttillskott som hjälp för sitt tillfrisknande från Covid-19. Hur många av de svenska pensionärer som har sätta livet till under Covid-19 hade klarat sig om de hade haft livet i behåll om inte undernäring och näringsbrist hade varit så vanligt bland våra äldre?

I Läkartidningen lyfter läkarna Gunnar Akner, Tommy Cederholm, Yngve Gustafson och Bo H Jonsson frågan om äldres behov av näringsrik kost, inte minst i dessa kritiska tider med virusinfektioner för att på så sätt stärka immunförsvaret. Dessutom är äldre och sjuka mer än andra utsatta för undernäring.
Undernäring uppstår när en person under lång tid förbrukar mer energi eller andra näringsämnen än vad hon får i sig. När man googlar efter näringsbrist och äldreboende så översköljs man av hits från väldigt många av de stora tidningarna i Sverige. SvD skrev i en artikel från 2017 ”40 000 undernärda inom äldreomsorgen. Det beskrivs som svält och nästintill aktiv dödshjälp.”

Nio av tio som har avlidit i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre, enligt Socialstyrelsens statistik. Hälften av dessa hade särskilt boende och många var beroende av hemtjänst. Då ställer sig frågan om inte undernäring och näringsbrist kan ha varit en av de bidragande orsakerna till den höga dödligheten hos våra äldre som får sina måltider av olika vårdgivare, både hemma och på institutioner. Vi tycker att detta borde undersökas och man borde säkerställa att våra äldre får mat som är rik på både näring och energi. Viktigt är att maten hanteras på ett sätt som gör att de viktiga näringsämnena behålls ända fram till tallriken.

Mertz Laakso

Beställ vårt nyhetsbrev om naturlig hälsa!

Vi som arbetar med Pomi-T är mycket engagerade i frågor som rör naturlig hälsa. Varannan vecka skickar vi om sådant som är bra för din hälsa, med fokus på det som är vetenskapligt bevisat.

Nyhetsbrevet är gratis och du kan avboka den när du vill.

You have Successfully Subscribed!