Vi har precis tagit del av nyheten att Donald Trump vårdas för Covid-19. Det som var intressant i nyheten ur näringsperspektiv var att han fick extra D-vitamin och zink som en del av sitt vårdprogram. Tänka sig att mannen som får världens börser att reagera på nyheter om sin hälsotillstånd får kosttillskott som hjälp för sitt tillfrisknande från Covid-19. Han lär ju inte serveras någon undermålig kost till vardags heller, men enligt flera källor är just zink, D-vitamin och C-vitamin extra viktiga vid virusinfektioner. 

I Läkartidningen lyfter läkarna Gunnar Akner, Tommy Cederholm, Yngve Gustafson och Bo H Jonsson frågan om äldres behov av näringsrik kost, inte minst i dessa kritiska tider med virusinfektioner för att på så sätt stärka immunförsvaret. Dessutom är äldre och sjuka mer än andra utsatta för undernäring. Undernäring uppstår när en person under lång tid förbrukar mer energi eller andra näringsämnen än vad hon får i sig. När man googlar efter näringsbrist och äldreboende så översköljs man av hits från väldigt många av de stora tidningarna i Sverige. SvD skrev i en artikel från 2017 ”40 000 undernärda inom äldreomsorgen. Det beskrivs som svält och nästintill aktiv dödshjälp.”

Nio av tio som har avlidit i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre, enligt Socialstyrelsens statistik. Hälften av dessa hade särskilt boende och många var beroende av hemtjänst. Då ställer sig frågan om inte undernäring och näringsbrist kan ha varit en av de bidragande orsakerna till den höga dödligheten hos våra äldre som får sina måltider av olika vårdgivare, både hemma och på institutioner.Jag tycker att detta borde undersökas och man borde säkerställa att våra äldre får mat som är rik på både näring och energi. Viktigt är att maten hanteras på ett sätt som gör att de viktiga näringsämnena behålls ända fram till tallriken.

Mertz Laakso