Italiensk studie: Polyfenoler sänker dödligheten | Pomi-T

Polyfenoler, av vilka de mest kända är flavonoider, finns rikligt i växtriket, men långt ifrån alla finns i de produkter vi vanligtvis äter. Vanliga källor är exempelvis frukt och grönt te, rödvin, kaffe, choklad, oliver och nötter, broccoli, gurkmeja och granatäpple . Flera av dessa källor anses av många som födoämnen som gör livet värt att leva. Frågan är om de också förlänger livet?

En stor italiensk studie försöker belysa frågan om det sammanlagda intaget av polyfenoler påverkar dödligheten hos personer över 65 år. Personerna följdes under 12 år.

En jämförelse med urinvärdena av polyfenoler, som är en objektiv mätmetod, visade en 30 % sänkning av totala dödligheten under 12-års-periden när resultaten justerats för kön och ålder. Polyfenolkällorna i studien var inte definierade.

Av de 807 deltagarna dog 274 under de 12 år som studien pågick. 24 % av dödsfallen orsakades av hjärt-kärlsjukdom, 41 % av cancer och 27 % av andra orsaker.

Studien gjordes i Toscana, Italien, där man sannolikt äter betydligt med frukt och grönt än i Sverige.

Pomi-T gör det lätt att fylla på det dagliga intaget av polyfenoler. Pomi-T tillverkas under strikt kontroll, varje produktionssats kontrolleras för att säkerställa att inga gifter, mögel eller svampar som kan förorena produkten finns med.

Beställ Pomi-T här.

Läs den italienska studien här.