Välkommen att läsa första numret av Hälsosam, ett helt nytt nyhetsbrev och blogg om naturlig hälsa. Vi kommer att ta upp frågor som handlar om vilken betydelse vår livsstil har för vår hälsa. Maten och motionen har länge varit av underordnad betydelse i den västerländska hälsovården. I detta första nummer av Hälsosam kommer vi bland annat att ta upp den viktiga frågan om våra tarmbakterier. Man ställer sig undrande till hur är det möjligt att denna så avgörande del av vårt immunförsvar och matsmältning har negligerats så länge av sjukvården. 

Jag har själv lång personlig erfarenhet av bristen på hjälp och information inom detta område. Jag har sedan unga år lidit av Ulcerös Colit, tjocktarmsinflammation. För drygt fem år sedan genomgick jag en operation där mina tarmar, förutom tunntarmen, opererades bort. Man gjorde en ”påse” i magen av tunntarmen och det fungerar på liknande sätt som förut. Genom borttagningen av tjocktarmen försvann stora delar av bakteriestammen. 

Läs hela texten

En varierad tarmflora bäddar för god hälsa

Att bakterier i tarmarna har betydelse för människors hälsa har forskarna vetat länge. Tack vare allt bättre analysmetoder vet vi i dag att ju fler goda bakterier och rikare tarmflora, desto större möjligheter har vi att bekämpa smittämnen och hålla oss friska.

Människokroppen är full av bakterier, såväl bra som dåliga. En närmast ofattbart stor andel av dessa, cirka 100 000 miljarder bakterier, återfinns i mag-tarmkanalen, det vill säga den kanal som går från munnen till ändtarmsöppningen och där matsmältningen sker.

Läs hela artikeln – klicka här

Food Pharmacy – vill förbättra folkhälsa med skafferiet som apotek

Att bli föräldrar och att förlora nära anhöriga i sjukdom fick Lina Nertby Aurell och Mia Clase att omvärdera sina liv. Det blev början på en resa med målet att tydligt visa sambandet mellan bra mat och god hälsa.

Lina Nertby Aurell och Mia Clase är vännerna från Göteborg som levde ganska hektiska yrkesliv som affärsutvecklare respektive copywriter. När de båda blev föräldrar och inom kort tid förlorade tre närstående kvinnor i cancer, förändrades dock deras syn på livet och intresset för hälsofrågor väcktes på allvar.

Läs hela artikeln – klicka här

Hälso-Sam har rätt – blåbär är bra för tarmbakterierna, framför allt de vilda blåbären som växer i skogen. I år var det ett blåbärsår utan like.  Det finns många studier som bekräftar blåbärens status som ett riktigt hälsobär. Här tittar vi lite närmare på en svensk studie om blåbärens effekt på tarmbakterier och tarmhälsa.

Läs hela artikeln

Trots den oroväckande ökningen av e-cigarettbruk, framför allt bland unga, finns det än så länge inte mycket forskning på riskerna. Den forskning som bedrivs på Danderyds sjukhus är relativt unik i världen.Resultaten visar att e-cigaretter är långt ifrån ofarliga och tobaksbolagens marknadsföring mot unga bemöts nu med skarp kritik i USA.

Läs hela artikeln

Undernäring och näringsbrist hos äldre farligt vid virussjukdomar

Vi har nyligen tagit del av nyheten att Donald Trump har vårdats för Covid-19. Det som var intressant i nyheten ur näringsperspektiv var att han fick extra D-vitamin och zink som en del av behandlingen. Trump lider nog inte av näringsbrist, men hur många svenska pensionärer har satt livet till under Covid-19 pga brist på viktig näringsämnen?

Läs hela artikeln

 

Upptäckten av hepatit C-virus ger Nobelpris

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2020 skall delas lika mellan Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice för deras upptäckter av hepatit C-virus. Hepatit C är en leverinflammation. Sjukdomen överförs framför allt genom blod. Genom behandling med läkemedel kan de allra flesta med hepatit C bli friska.

Läs hela artikeln 

Stöd kampen mot prostatacancer

Mustaschkampen är kampanjen som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom: prostatacancer. Vi på NaturAllWays AB vill givetvis dra vårt strå till stacken. För varje burk av kosttillskottet Pomi-T som vi säljer under november månad skänker vi 5 kr till Mustasch-kampen. 

Läs hela artikeln 

Vad vill du läsa i kommande nummer av Hälsosam?

Vi hoppas att du hittade något matnyttigt i detta nummer av Hälsosam. Skicka gärna din åsikt till redaktion@pomit.se . Till denna adress kan du också skicka dina önskemål av kommande artiklar som vi skall ta upp.
Vi gör Hälsosam för din skull och vi vet att endast en läsvärd publikation tränger igenom det stora mediabruset idag. Det vi inte vet är som sagt vad just du vill veta mera om.
Ha det fin och passa på att ta en promenad i skogen bland de fina höstfärgerna som löven har fått!