Frågor och svar om Pomi-T | Pomi-T

Frågor och svar om Pomi-T

Vanliga frågor och svar om Pomi-T.

 

Vad är Pomi-T?

En kapsel med en blandning av grönt te, granatäppelextrakt, gurkmeja och broccoli.


– broccolipulver (brassica oleracea 150mg) – gurkmejapulver (curcuma longa 150 mg)
granatäpple (punica granatum 150 mg) – extrakt av grönt te 5:1 (camelia sinensis 30 mg motsvarar 150 mg kapselhölje: vegetabilisk gelatin

Innehåller Pomi-T några andra tillsatser?

Pomi-T innehåller majsstärkelse som klumförebyggande medel, för överigt enbart rena aktiva ingredienser.

Kan man vara säker på att ingredienserna är äkta och fria från föroreningar?
Till absolut 100% eftersom tillverkarna gör egna analyser av äkthet och renhet. Tillverkarna står även under myndigheternas kontroll i tillverkningsländerna.

Vad är höljet på kapseln gjord av?
Av standard gelatin (halal, kosher). Veganer kan använda Pomi-T genom att öppna kapseln och använda som kosttillskott.

Är ingredienserna ekologiska? Det är helt naturliga, kontrollerade produkter, men inte nödvändigvis registrerade som ekologiska.

Vilka är de hälsomässiga fördelarnaav polyfenola produkter? Kost rik på polyfenoler, naturliga växtbaserade fytokemikalier som finns i hälsosam kost, har kopplats till lägre risk för kroniska sjukdomar som demens, hög kolesterolhalt, artros, hjärtsjukdomar, åldersförändringar i huden och makulad-degeneration.

Genomförda tester på människor med regelbundna intag av Pomi-T har också kopplats till lägre risk för flera cancerformer inklusive bröst, pankreas, esofagus, äggstocks, prostata och hudcancer.

Anticancereffekterna av polyfenoler slutar dock inte efter en cancerdiagnos. Bröstcancerpatienter som äter polyfenolrik frukt, grönsaker, soja och grönt te visade sig ha lägre återfall. Personer med hudcancer med ett högt intag av gröna bladgrönsaker och broccoli visade lägre canceråterbildning. En hälsosam livsstil med polyfenolrik kost har kopplats till

Långsammare psa-ökning bland män med indolent prostatacancer. (se faktasidan på Pomi-T:s engelska webplats.( Pomi-T.com)

Finns det något kvalificerat vetenskapligt belägg med fördelarna av Pomi-T?

Pomi-T har utvärderats i en nationell vetenskaplig studie i en dubbelblind, randomiserad undersökning. Resultatet presenterades vi d världens mest prestigefyllda cancerkonferens(asco). Dessa resultat finns på Pomi-T.com. På engelska, översättning till svenska pågår.)

De engelska mat och läkemedelsmyndigheten (fra) och läkemedel/hälsa (mhra) har klassat Pomi-T som ett kosttillskott och inte ett läkemedel. Därför kan den inte rekommenderas som medicin för något medicinskt tillstånd, eller påstå att den har sådana effekter.

Vad är det rekommenderade intaget? Pomi-T är inte ett läkemedel, så det finns ingen specifik dosering och den är avsedd att intas som en del av en sund och balanserad kost. Daglig dosering är beroende av födointaget den dagen. Tex. Skulle en dag med bra kost och rikligt med mörkgröna grönsaker, bär, frukt och te endast kräva en kapsel. En genomsnittlig dag skulle 2-3 vara bättre. Männen i pomi.t:s vetenskapliga undersökning tog 2 kapslar.

Måste Pomi-T intas med mat? Det spelar egentligen ingen roll, men ca 5% fick milda magbesvär som försvann om de intogs med mat. Med fiskolja kan absortionen av gurkmeja öka även om detta inte var med i undersökningen.

Interagerar Pomi-T med andra läkemedel? Det finns inga sådana rapporter frånpomi.t-undersökningen (se Pomi-T.com säkerhetssida). Granatäpple har en potentiell interaktion med läkemedlen (via cytokrom p450-vägen). Det kan vara värt att kontrollera din bp, rampiril, inr och warfarin inom en vecka efter påbörjat Pomi-T intag.

Hur mycket koffein finns i Pomi-T? 1000 mg grönt te innehåller i genomsnitt 7,6 mg koffein. Då Pomi-T innehåller 150 mg grönt te blir koffeinhalten ca 1,15 mg koffein.

Hur kan Pomi-T ha en anti-cancereffekt? Polyfenolrika livsmedel har visat anti-cancereffekter i laboratorstudier i synnerhet av de fyra Pomi-T-ingredienserna . Det finns sammanfattat i Pomi-T.com. Ett extrakt av varje ingrediens visade framsteg när de cancerodlades i en petriskål med markering för ökning och metastesering. Ingredienserna utan några tillförda hormoniella medel, har vissa antioxiderande egenskaper. Hjälpeffekten till människor av polyfenola tillskott har varit begränsade till små icke-randomiserade studier, utom för Pomi-T-studien som visade en betydande fördel med den specifika polyfenolblandningen.

Varför har man kombinerat just dessa fyra ingredienser? Pomi-T bygger på kombinationen från olika livsmedel (frukt, grönsaker, kryddor och blad),

Som ger ett brett spektra av polyfenoler, alla med sina unika egenskaper. Detta även för att undvika överkonsumtion an en enda sort vid konsumtion under längre tidsperioder.

Kan det vara möjligt att Pomi-T endast påverkar psa och inte den underliggande sjukdomen? Trots det korta tidsperspektivet ser många läkare psa som en mycket användbar screeningmetod för sjukdomsstatus och som svar på hormonbehandling, särskilt om fördubblingstiden mäts flera gånger. En nedgång i psa efter hormonbehandling åtföljs nästan alltid av förbättrat välbefinnande vid metasteserad sjukdom.

I början kan en drog som minskar teosteronet visa på lägre psa och man tror nu att naturliga starka polyfenoler kan åstadkomma detsamma med exempelvis soja och frön. Ingredienserna i Pomi-T har speciellt valts för att inte ha fytoöstrogena egenskaper. Dessutom var teosteronvärdet hos män som tagit som tagit Pomi-T helt normala efter sex månader.

Mest betryggande är den retroperspektiva analysen ( på begäran av tidskriften mrt:s expertgranskare), på män som rutinmässigt tar Pomi-T. Där fanns inga radiologiska förhöjningar hos de män som hade ett stabilt psa eller mycket långsamt ökande psa. Å andra sidan fick de män som fick radiologiska förhöjningar och vars psa stigit kraftigt andra radikala behandlingar eller hormonbehandlingar och togs bort ur övervakningsprogrammet.

Hur kan jag exakt följa min psa-fördubblingstid? För dessa komplexa granskningar har vi tagit fram en iphone-app som gör att du själv kan beräkna psa-fördubblingstiden mellan två tidpunkter. Med hjälp av appen kan du rita en kurva som svarar på behandlingen. Detta diagram kan skrivas ut och skickas med e-post för att granskas av läkare. Under hösten planer prostatahälsa ab ett samarbete med werlabs där man på werlabs hemsida skall kunna göra samma uppföljning på svenska.

Är Pomi-T tillgängligt utanför europa och usa? Ja, i sverige säljer och marknadsför prostatahälsa i norden ab Pomi-T.

Är det ok att använda Pomi-T om du har andra cancersjukdomar? Den vetenskapliga kommitten gjorde det första experimentet med Pomi-T hos män med prostatacancer, därför att det är en vanlig åkomma och lätt att undersöka. I tidigt skede tar män oftast ingen annan behandling, därför är det lätt att se effekterna av Pomi-T. Laboratorie- experiement visar emellertid samma positiva effekter på ett antal andra tumörer. Kommitten planerar därför en serie av studier som rör olika stadier av prostatacancer (inklusive män som tar hormoner och efter andra radikala ingrepp som operation och strålning). Även andra typer av cancer, som livmoder, bröst och bowelcancer. Hittills kan vi inte säga något med säkerhet om dessa studier.

Vilka andra livsstilsfaktorer kan jag anta hjälper mig?

Kom ihåg att inta Pomi-T regelbiundet endast är en del av ett hälsoprogram. De mest relevanta exemplen finns i boken ”Lifestyle after Cancer”. Det inkluderar fysisk träning mer än 3 timmar i veckan. Behålla normalkroppsvikt, äta normalt och att slua röka. Att undvika carciogener i mat och miljö och att äta massor av örter, kryddor, grönasaker och färgrika frukter och bär.